hooggevoelig-kind

Hoogsensitief kind? Leuk!

Posted on

Leuk! Een hoogsensitief kind! Of toch niet?

In mijn werk met hoogsensitieve kinderen zie ik steeds vaker hoe moeilijk ze het hebben op school en in hun sociale leventje. Meestal ontstaan de problemen bij de overgang naar groep 3, soms al in groep 2. De grootte van de klassen, de ‘onveilige’ situaties op het schoolplein, de te strenge toon van de juf, de ‘afspreekcultuur’, de citotoetsen, niet mogen falen, het legt al vroeg een druk op kinderen. Voor hoogsensitieve kinderen soms een druk teveel.

 

Boos of verdrietig

Het gevolg kan zijn dat ze erg onzeker worden, verdrietig of boos zijn. Sommige kinderen ontvlammen als ze thuis komen, andere kinderen trekken zich steeds verder terug. Regelmatig ontdekken ouders of één van de ouders hun eigen sensitiviteit en vinden verklaringen voor hoe het hun vroeger verging op school. Maar daarmee is er nog geen oplossing.

 

hoogsensitief-schoolHoogsensitief kind op school

Het schoolsysteem ontwikkelt zich in een ontzettend traag tempo ten opzichte van andere invloeden. Je ziet dat kinderen steeds visueler zijn ingesteld, sterker reageren op prikkels (omdat het er zoveel zijn) en toch blijven we ze al jarenlang hetzelfde onderwijssysteem aanbieden. Natuurlijk moet hieraan gewerkt worden. Maar omdat het niet van vandaag op morgen een realiteit is, is het vooralsnog zaak je hoogsensitieve kind zo goed mogelijk door de schooltijd heen te loodsen. Hoe je dat doet als ouder maakt een wezenlijk verschil voor je kind.

 

Tips voor ouders

Probeer zoveel mogelijk de goede omstandigheden voor je kind te creëren. Dit doe je door je te verdiepen in het fenomeen hoogsensitiviteit èn in je kind. Want het ene hoogsensitieve kind is het andere niet. Betere omstandigheden zijn bijvoorbeeld: een koptelefoon op in de klas, meer rust na school, geen druk om na school sociaal actief te zijn, een uitlaatklep zoeken in de vorm van sport,  in overleg met school voor een andere plek in de klas of soms zelfs een andere klas.
Daar waar het niet lukt om de omstandigheden goed te regelen voor een kind, zal het moeten leren omgaan met de niet-ideale omstandigheden. Ga op zoek naar manieren waarop een kind zichzelf daar in kan ontwikkelen. Kan het bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen krijgen? Assertiever worden? Of juist rustiger, zich beter gaan uiten, etc.

 

Meer tips of meer weten?

Op 9 december 2016 en 11 januari 2017 heeft Trivister een informatiebijeenkomst over hoogsensitiviteit en de workshops die volgend jaar worden georganiseerd. Klik hier om je aan te melden.

Elaine Aron heeft vorige eeuw de term hoogsensitiviteit geïntroduceerd. Van haar zijn diverse filmpjes te vinden op YouTube. De meeste zijn in het Engels zonder ondertiteling. Het tweede filmpje hieronder is een interview met Nederlandse ondertiteling.
filmpje 1
filmpje 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *