Coaching

Coaching is investeren in jezelf. Gek genoeg besteden mensen makkelijk aandacht aan uiterlijkheden, maar zorgen ze matig voor de binnenkant. En dat is jammer, want met wat meer aandacht voor je manier van denken, je emoties en de keuzes die je maakt, is veel winst te behalen. Op het gebied van relaties, werk, assertiviteit, eenzaamheid en gezondheid. En zelfs de buitenkant gaat meer stralen als het van binnen goed voelt. Coaching is dus zinvol bij het oplossen van problemen èn bij beter willen functioneren of gelukkiger willen zijn. Voorbeelden van coachvragen zijn:

– Ik voel me onzeker en wil meer zelfvertrouwencoaching-en-begeleiding
– Ik wil meer voor mezelf opkomen
– Ik wil doelgerichter zijn
– Ik wil betere keuzes kunnen maken
– Ik ben voortdurend moe
– Ik heb vage klachten, waar geen medische oorzaak voor gevonden wordt
– Het is zo druk in mijn hoofd, ik heb geen rust
– Ik ben eenzaam

Eigenlijk is deze lijst oneindig lang. Met coaching werk je doelgericht aan een probleem of aan beter functioneren. Je kijkt vooral vooruit, naar de mogelijkheden en naar stappen om daar te komen. We duiken enkel het verleden in om helderheid te krijgen in relatie tot jouw gewenste toekomst.

 

Coaching ouders

Als het niet goed gaat met je kind, wil je daar natuurlijk graag iets aan doen. Dat kan door je te richten op verandering bij het kind, maar ook door bij jezelf te rade te gaan wat je zelf anders aan kunt pakken. Meestal is dit effectiever. Soms kan een kleine verandering bij jezelf al een groot effect hebben op je kind. Belangrijk uitgangspunt is om te focussen op datgene wat een kind nodig heeft en niet op wat er mis is. Dus ook kinderen met een diagnose als ADD, ADHD of autismespectrum stoornissen zijn nog altijd gebaat bij ouders die willen zoeken naar de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden.

 

Coaching: de stappen

Sommige mensen weten wel enigszins wat ze willen, maar de meeste mensen weten vooral wat ze niet willen. Daarom is  het stellen van een helder en realistisch doel stap 1. Meestal besteden we hier één coachsessie aan.

half-volOm het doel te bereiken, onderzoeken we wat er nodig is en wat binnen jouw mogelijkheden ligt. Van mij kun je verwachten dat ik helderheid bied en structuur breng in gedachten en patronen. Hierdoor kom je snel tot meer inzicht wat er nodig is om je doel te bereiken. Dat is stap 2. Hieraan kunnen één tot enkele sessies besteed worden.

Stap 3 houdt in dat we belemmeringen aanpakken, de mogelijkheden verder ontwikkelen om verandering tot stand te brengen. Dit gebeurt door het verkrijgen van inzichten als gevolg van coaching, door het inzetten van NLP-technieken en door opdrachten, waarmee je zelf verder kunt. Het aantal sessies is afhankelijk van de situatie.

 

Kennismaken

Natuurlijk is een persoonlijke klik belangrijk voor het slagen van een coachtraject. Maak daarom gebruik van een gratis en vrijblijvende kennismaking. Je kunt bellen of contact opnemen via het contactformulier. Tijdens een korte kennismaking leg ik uit hoe ik werk en bepalen we samen of mijn coaching het antwoord op jouw vraag is.

 

Coaching methodes

Ik maak gebruik van NLP-methodes, principes van systemisch werk en RET (Rationeel Emotieve Therapie). De stijl is doelgericht, hier en daar confronterend, waar mogelijk met humor, en altijd met respect.